Banff National Park  (dag 10)

Besneeuwde bergen, helderblauwe meren en groene bossen maken van Banff National Park een schitterende bestemming. Je verkent de mooiste bezienswaardigheden van het park via de Icefields en Bow Valley Parkways. Hoogtepunten zijn de felblauwe meren Moraine Lake en Lake Louise en de onstuimige Johnston Canyon.

Klimaat

In Banff National Park is het in juli en augustus aangenaam warm, met gemiddelden rond de 23 graden. 's Nachts koelt het echter flink af naar een graad of zeven. In september is het overdag nog ongeveer 16 graden, maar kan het 's nachts al licht vriezen. De winter in Banff National Park loopt ongeveer van november tot en met maart. Er wordt dan volop geskied. Door poolwinden kan de gevoelstemperatuur overdag -30 zijn. Van april (maxima van 10 graden) tot en met juni (18 graden) klimmen de temperaturen weer omhoog.

Lake Louise:

Het plaatsje Lake Louise ligt aan het andere uiteinde van de Bow Valley Parkway. Ook de Trans-Canada Highway en de Icefields Parkway liggen dichtbij. Op een paar kilometer van Lake Louise ligt het gelijknamige meer, bijgenaamd 'the Jewel of the Rockies'

Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Strek je benen, ga paardrijden of kanoën. Het is meestal erg druk bij het meer. Om de bussen vol toeristen voor te zijn, ga je 's morgens vroeg of 's avonds rond/na etenstijd. Een leuke wandeling is de Lake Agnes Trail (3,4 km one-way) naar het theehuisje op 385 meter boven Lake Louise. De Lake Agnes Trail start ten westen van Château Lake Louise en duurt in totaal 2,5 à 3 uur. Vanaf het theehuis kun je overigens nog verder klimmen. De trail naar Big Beehive is 1,6 kilometer (one-way) en klimt nog 135 meter hoger. Via een serie haarspeldbochten bereik je een uitkijkplatform waar je Lake Louise en het Chateau kunt zien. Een iets kortere vervolgwandeling vanaf Lake Anges is Little Beehive. Deze trail is 1 kilometer en leidt je naar een uitzichtpunt waar je de Bow Valley ziet.

Fairmont Chateau Hotel:

Dit is het grote hotel bij Lake Louise, dat in de vroege twintigste eeuw gebouwd werd door de Canadian Railway. Ook als je niet in het populaire hotel overnacht, is het leuk om er even binnen te lopen. Op de benedenverdieping zijn een aantal winkel-, eet- en drinkgelegenheden.

Moraine Lake:

In het plaatsje Lake Louise vind je aan Lake Louise Drive de afslag naar de Moraine Lake Road. Het gletsjermeer Moraine Lake is een fotogenieke bezienswaardigheid. Het gebied rond het Moraine Lake heet de 'Valley of Ten Peaks' en biedt goede wandel- en kanomogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de Rockpile Trail (300 m) naar een uitzichtpunt 25 meter hoger. Het uitzicht wordt ook wel ‘Twenty Dollar View’ genoemd, aangezien dit uitzicht lange tijd op het Canadese twintig dollarbiljet stond. Let op: de Moraine Lake Road is wegens sneeuw doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (soms tot half juni). Twee mooie wandelroutes in de omgeving van Moraine Lake zijn Consolation Lakes Trail (2,9 km one-way) en Sentinel Pass (5,8 km one-way). De trail bij Consolation Lakes is relatief eenvoudig. De wandeling duurt ongeveer twee uur en je stijgt ongeveer 65 meter. Je hebt uitzicht over alpenweiden, steile hellingen en de Quadra-gletsjer. De Sentinel Pass is een stuk uitdagender. Je wandelt in totaal 5,5 uur en klimt maar liefst 725 meter. Steile haarspeldbochten leiden je naar een uitzichtpunt waar je prachtig wegkijkt over de Larch Valley en Paradise Valley.

Banff, Alberta

Natuurstad Banff

Banff is een stad gelegen in de Canadese Rocky Mountains in de staat Alberta. De stad ligt in het Banff National Park en was ook de eerste Canadese stad die in een nationaal park lag. Banff ligt op een hoogte tussen de 1350 en 1650 meter waardoor Banff de hoogst gelegen stad van Canada is. Banff is met een grootte van ongeveer 4,5 vierkante kilometer en een inwoneraantal rond de 10.000 (2016), geen grote stad. Het hele jaar wordt Banff druk bezocht, door zo'n 3 miljoen toeristen die Banff en het nabij gelegen Lake Louise aandoen.

Geschiedenis

Banff werd voor het eerst bewoond in de 1880's, nadat de grootschalige continentale spoorweg werd aangelegd door de Bow vallei. In 1883 stuitte drie Canadian Pacific Railway medewerkers op een aantal natuurlijke warmwater bronnen op de locatie van Sulphur Mountain. In 1885 stabiliseerde de Canadeese federale regering een kleine reservaat (van 26 km omtrek) rond de vindplaats (grot en poel) en begonnen het gebied te promoten als een internationale resort en spa, om zo een manier van inkomsten te vinden om de bouw van het spoor te bevorderen. In 1887, werd het reservaat vergroot naar 674 km omtrek en kreeg het de naam 'Rocky Mountain Park', dit werd het begin van Canada's Nationaal Park Systeem.
De nederzetting die al snel ontstond bij de warm waterbronnen werd in 1884 Banff genoemd, door George Stephens de president van de Canadian Pacific Railway, dit omdat hij het naar zijn geboorteplaats Banff, Schotland wilde vernoemen. Het bedrijf 'Canadian Pacific' bouwde een groot aantal hotels langs de spoorlijn en adverteerde het Banff Springs Hotel op internationaal toeristisch niveau aan als kuuroord. Een Interneringskamp werd opgezet tussen Banff en Castle Mountain in Dominion Park van juli 1915 tot juli 1917.
In 1985 besloot de Verenigde Naties dat Bannf National Park als onderdeel van de Canadeese Rocky Mountains Parken, opgenomen werd in de Werelderfgoedlijst. Banff blijft een van de belangrijkste toeristische bestemmingen binnen Canada. Een van de bekendste personen van Banff was Norman Luxton (1876-1962), deze was ook bekend als 'mr Bannf', hij was uitgever van de plaatselijke krant en bouwde het King Edward Hotel en het Lux Theater. Hij verzorgde ook de jaarlijkse 'Banff Indian Days' en de 'Banff Winter Carnival'.

Banff Village:

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Banff Village zijn de Bow Falls, een kleine, mooie waterval, en het Hoodoos Viewpoint. Je ziet hier hoodoos; smalle rotsformaties die iets weghebben van stenen mensen.

Bow Falls

Hoodoos Viewpoint

Een andere leuke bezienswaardigheid is het uitzicht in de bocht waar de Tunnel Mountain Drive in de Buffalo Street overgaat. Deze plek heet in de volksmond 'Surprise Corner'. Hier heb je een verrassend mooi uitzicht op het Fairmont Banff Springs Hotel. Het uit 1888 daterende kasteel was onderdeel van de luxueuze keten van resorts langs de historische Canadian Pacific Railway. Sindsdien hebben er vele Koninklijke gasten en Hollywoodsterren overnacht.

Lake Minnewanka:

In het oosten van Banff National Park ligt Lake Minnewanka, het grootste meer in de parken van de Canadese Rockies. Je bereikt deze bezienswaardigheid via de Lake Minnewanka Scenic Drive, een zijweg van de Trans-Canada Highway. Lake Minnewanka is een kunstmatig meer; op de bodem stond vroeger een dorp. Scubadiving is een mooie manier om de resten van dit dorp te bekijken, maar je kunt ook gewoon een mooie rondvaart maken onder leiding van een gids.

Sulphur Mountain Gondola:

Volg je de Trans-Canada Highway verder in westelijke richting, dan is het plaatsje Banff de volgende stop. De spa’s en badhuizen in Banff waren de bezienswaardigheden voor de allereerste toeristen. Cave and Basin National Historic Site herinnert daaraan. Om een goed beeld van de uitgestrekte omgeving te krijgen, ga je met de Banff Gondola naar de top van Sulphur Mountain. Hier geniet je het hele jaar door (bij goed weer) van het uitzicht op zes verschillende bergketens. De Banff Skywalk is een wandelroute van een kilometer langs de bergtop.

Vermilion Lakes:

Voorbij Banff volgt een afslag naar de Vermilion Lakes. Deze meertjes, gelegen in moerassig land, staan bekend om de wilde dieren. Met wat geluk zie je er elanden of beren.

Lake Agnes Trail:

Een van de populairste wandelroutes bij Lake Louise is de Lake Agnes Trail (3,4 km one-way). Tijdens deze wandeling stijg je 385 meter en bereik je het Lake Agnes Teahouse, gelegen aan een schitterend meer midden in de bergen. Je kunt er, in het toeristenseizoen, terecht voor een kop thee of een eenvoudige lunch. De Lake Agnes Trail start ten westen van Château Lake Louise en duurt in totaal 2,5 à 3 uur. Vanaf het theehuis kun je overigens nog verder klimmen. De trail naar Big Beehive is 1,6 kilometer (one-way) en klimt nog 135 meter hoger. Via een serie haarspeldbochten bereik je een uitkijkplatform waar je Lake Louise en het Chateau kunt zien. Een iets kortere vervolgwandeling vanaf Lake Anges is Little Beehive. Deze trail is 1 kilometer en leidt je naar een uitzichtpunt waar je de Bow Valley ziet.

Lake Agnes Trail

Lake Agnes

Dag 11  Johnston Canyon: Iets ten westen van de Vermillion Lakes begint de Bow Valley Parkway (#1A). Deze smalle, bochtige toeristische route loopt parallel aan de Trans-Canada Highway/Icefields Parkway (Hwy 1) tot de plaats Lake Louise en biedt mooie uitzichten en wandelmogelijkheden. Vergeet niet te stoppen bij de zeer goed toegankelijke Johnston Canyon, een smalle kloof waar een onstuimige rivier met watervallen doorheen loopt. Door de kloof is een wandelpad aangelegd. Het is 1,2 kilometer wandelen naar de Lower Falls (enkel) en 2,4 kilometer (enkel) naar de Upper Falls. We raden je aan om de Johnston Canyon 's morgens heel vroeg te bezoeken in verband met de grote drukte.
Top Trails: Johnston Canyon
Banff National Park is een pareltje in de Canadese Rocky Mountains. Naast turkooizen meren, besneeuwde bergtoppen, dichte naaldbossen en prachtige parkwegen, vind je er de ruige Johnston Canyon. Als je van wandelen houdt, heb je geluk. Er zijn diverse wandelpaden in Banff. Een aanrader is de korte of langere wandeling naar de Johnston Canyon.

Johnston Canyon

Een sprookjeslandschap, die term omschrijft de Johnston Canyon het beste. Het turkooizen water, de lichte rotswanden en de overhellende bomen: het is bijna niet op de gevoelige plaat vast te leggen. Bekijk het allemaal vanaf het (vlonder)pad dat door de kloof is aangelegd. Als kers op de taart eindigt het eerste stuk van de wandeling bij de Lower Falls, een waterval die een perfecte kom in de rotsen heeft uitgesleten. Fanatiekelingen wandelen langs kleine watervallen verder naar de Upper Falls, die als een waaier over een goudkleurige rotswand stroomt. Ga in het hoogseizoen vroeg op pad om de drukte voor te zijn. Johnston Canyon is een van de populairste attracties van Banff National Park, dat op zijn beurt weer tot de mooiste natuurgebieden van Canada behoort.

Yoho National Park, British Columbia

Wanneer je in Yoho National Park rondloopt krijg je het gevoel alsof je in het Noord-Amerika van honderden jaren geleden verzeild bent geraakt. De dieren die in het park voorkomen zijn in dit opzicht een levende schat uit de geschiedenis. Er leven grizzlyberen, herten, elanden, berggeiten en 180 verschillende vogelsoorten. Het park staat bovenal bekend om haar helderblauwe gletsjermeren en de hoge watervallen. Spectaculaire watervallen zijn de Takakkaw Falls (254 meter hoog), de Wapta Falls (30 meter hoog, 150 meter breed) en de ver in het binnenland gelegen Angel's Staircase Falls (300 meter). De naam Yoho is overigens afgeleid van een inheemse uiting voor ‘ontzag en verwondering’.

Klimaat

Het weer in Yoho is erg veranderlijk. Het zomerweer houdt aan van half juni tot september. De maximumtemperatuur tijdens deze periode is 20 graden, 's nachts wordt het een graad of 5. Op meer dan 1.500 meter hoogte vriest het het hele jaar door, en ook sneeuwval is 's zomers in de bergen niet ongebruikelijk. In de winter variëren de temperaturen van -5 graden overdag tot -15 's nachts.
Yoho ligt aan de westzijde van de Continental Divide, en als gevolg daarvan valt er in Yoho meer regen en sneeuw dan in de gebieden ten oosten van de grens. De Continental Divide (of Great Divide) is de natuurlijke berggrens die het Noord-Amerikaanse continent van noord naar zuid in tweeën deelt. Het is tevens de grens tussen de Canadese provincies Alberta en British Columbia.

Geschiedenis

Het 300 inwoners tellende dorpje Field is de enige bewoonde plek binnen de grenzen van Yoho National Park. Het ontstond in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, toen spoorwegwerkers van de Canadian Pacific Railway (CPR) er hun tentenkamp opzetten. De CPR droeg bij aan de ontwikkeling van het gebied door veel wandelroutes in de buurt van Field aan te leggen. Daarnaast werden er hotels, chalets en gidshuizen aangelegd om welvarende toeristen te trekken. In 1885 was de spoorlijn voltooid. Treinpassagiers moesten in Field stoppen om te eten, zodat de locomotieven geen zware voedselvoorraden de bergen op hoefden te trekken.
In de eerste jaren zorgde het steile spoor door de Kicking Horse Pass voor veel ongelukken. Daarom ontwikkelde de PCR in 1909 een alternatieve route door de bergen: de Spiral Tunnels. De spiraalvormige route zorgde weliswaar voor een verdubbeling van het aantal kilometers, maar brachten de hellingsgraad flink terug. De treinen konden weer zwaarder beladen worden, waardoor de verplichte stop in Field kwam te vervallen. Dit leidde tot de sluiting van onder andere het luxueuze hotel Mt. Stephen House.
De Kicking Horse River was de plaats van een historische gebeurtenis in 1858, die rivier (en de pas) zijn haar gaf. In dat jaar bracht de Palliser-expeditie de eerste blanke ontdekkingsreizigers naar Yoho. Vlak bij de watervallen werd expeditielid James Hector door zijn paard tegen de grond geschopt, toen hij een ander weggelopen paard aan het vangen was. De expeditieleden dachten dat Hector deze trap niet overleefd had, en begonnen met het graven van een graf. Zij waren aangenaam verrast toen ze Hector twee uur later weer met zijn ogen zagen knipperen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Takakkaw Falls:

Rijd na het Spiral Tunnels Viewpoint verder over de Trans-Canada Highway en sla rechtsaf de 13 kilometer lange Yoho Valley Road in, richting de Takakkaw Falls. De naam Yoho betekent ‘ontzag en verwondering’, en dit geldt zeker voor de enorme waterstroom van de Takakkaw-waterval. Het water maakt voordat het de Yoho-vallei instroomt een 254 meter diepe vrije val, wat de waterval de tweede hoogste van Canada maakt. De weg ernaartoe klimt door prachtige bossen en langs indrukwekkende lawinehellingen omhoog naar de voet van de waterval. Voor grote campers gelden speciale instructies om de bochten goed te kunnen nemen; let goed op de verkeersborden. Wegens sneeuwval is de weg tussen half oktober en half juni gesloten.

Spiral Tunnels Viewpoint:

Terug op Highway 1 kom je bij het Spiral Tunnels Viewpoint. Je ziet hier de treinen de bergen in verdwijnen. Sommige treinen zijn zo lang, dat de locomotief de tunnel alweer uitkomt, terwijl de laatste wagon nog niet eens in de bergen is verdwenen. Vanaf het platform heb je ook uitzicht op de Yoho-vallei en de Yoho-gletsjer. Het uitzichtpunt bevindt zich acht kilometer ten oosten van Field en is doorgaans van half oktober tot half mei wegens sneeuwval gesloten.

Emerald Lake:

Eenmaal terug op de Trans-Canada Highway kom je langs het bezoekerscentrum en het kleine plaatsje Field. In het bezoekerscentrum staat het fossielbed Burgess Shale centraal. Ontdek hoe het landschap er miljoenen jaren geleden uitzag en bekijk replica's van fossielen uit het fossielbed. Ongeveer twee kilometer ten westen van Field volgt de afslag naar Emerald Lake, een van de populairste bestemmingen in het park. Het meer is geliefd vanwege het heldere water, het mooie omringende landschap, de kano- en roeimogelijkheden en de wandeltocht rond het meer. Die wandeltocht is een makkelijke, vlakke tocht, die ongeveer een uur in beslag neemt. Het is een van de mooiste tochten die je in het park kunt maken. Aangezien het meer een belangrijke waterbron is, is Emerald Lake is de perfecte plaats voor het spotten van wilde dieren, vooral 's morgens vroeg en 's avonds laat. De vochtige, schaduwrijke plekjes vormen bovendien ideale omstandigheden voor de groei van kleine, fragiele orchideeën. De rit naar het meer duurt een klein half uur.

Natural Bridge:

maak voordat je de Emerald Lake Road verlaat een stop bij Natural Bridge. Dit is een imposante steenformatie in de Kicking Horse-rivier. Het stromende water heeft een gat in de rotsen geslepen, waardoor er een brug over het stromende water is gevormd.

Lake O’Hara:

De eerste echte bezienswaardigheid na de Kicking Horse Pass is Lake O'Hara. Het koude gletsjermeer Lake O’Hara ligt boven de boomgrens en is een geliefde bestemming voor kunstenaars en schilders. Het meer is enkel te bereiken met een shuttlebus, die van ongeveer half juni tot en met september rijdt. Let op: er is een limiet aan het aantal bezoekers dat per dag vervoerd mag worden. Je dient de bus vanaf drie maanden van tevoren te reserveren via Parks Canada. De elf kilometer lange weg naar Lake O’Hara is ook wandelend af te leggen.

Burgess Shale Fossil Bed:

het Burgess Shale Fossil Bed, gelegen bij Emerald Lake, zijn bijzondere fossielen van meer dan 500 miljoen jaar oud gevonden. Geoloog Charles Walcott legde fossielen van 120 soorten zeedieren bloot. Hij ontdekte de fossielen min of meer toevallig toen hij stenen bekeek die de Burgess Pass blokkeerden. De gefossiliseerde overblijfselen van weekdieren verkeerden in een betere staat dan men ooit voor mogelijk had gehouden. Tussen 1909 en Walcotts dood in 1927 verscheepte hij de gevonden fossielen naar zijn laboratorium in Washington om ze te onderzoeken en te classificeren. Om het natuurgebied te beschermen is het gebied alleen toegankelijk met een gids. Je kunt kiezen uit twee wandelingen: een van 9 kilometer (duur: 7 uur) en een van 22 kilometer (duur: 10 uur). Meer informatie vind je op de website van Parks Canada.

Wapta Falls:

de Wapta Falls ligt bij de westelijke ingang van Yoho National Park, op 22 kilometer van Field. De waterval is toegankelijk vanaf een zijweg van de Trans-Canada Highway en vervolgens via een 2,4 kilometer lange wandeling. De waterval is even breed als de rivier (150 meter), en doet daarmee denken aan de Niagara Falls. Het water stort dertig meter omlaag, in de bruisende en krachtige stroom van de Kicking Horse-rivier.

Leanchoil Hoodoos:

Vlak bij de Wapta Falls vind je de Leanchoil Hoodoos. Dit zijn grote rotspilaren, ontstaan door water- en winderosie. Een 1,6 kilometer lange, inspannende en erg steile wandeltocht vanaf de Hoodoo Creek Campground brengt je naar de Hoodoos.

terug inhoud